Storytelling is het vertellen van verhalen om je doelgroep te verbinden met je organisatie, dienst of product. Je brengt een boodschap over, je emotioneert en je verbindt. Vertel je een goed verhaal, dan blijft het hangen.
Storytelling is enorm belangrijk voor organisaties met een maatschappelijk belang. Het helpt om abstracte onderwerpen tastbaar en relevant te maken. Door het vertellen van verhalen voelen mensen zich persoonlijk betrokken. In deze blog ontdek je waarom storytelling zo goed werkt en licht ik een paar campagnes uit.

Met het vertellen van verhalen breng je een boodschap over en je roept emoties op. Je verbindt ze met jouw organisatie, dienst of product. Waarom is het nu juist voor maatschappelijke organisaties zo belangrijk om storytelling in te zetten als contentstrategie?
- Geen tastbare producten: Organisaties met een maatschappelijk belang verkopen in veel gevallen geen tastbare producten of diensten zoals commerciële bedrijven. Om je doelgroep te overtuigen te doneren, zich in te zetten of aan te sluiten bij een beweging, is een emotionele connectie heel belangrijk.
- Abstracte thema's:
Als het gaat om (voor velen) abstracte of complexe thema's, zoals klimaatverandering, armoede of (on)gelijkheid, kan er sprake zijn van afstand. Door verhalen te vertellen, kun je de situatie concreter en tastbaarder maken. Een plaatje van een kind in armoede kan te abstract zijn. Een video waarbij je een situatie vastlegt waar een kind - na donatie - ook een sport kan volgen of eindelijk kan trakteren op school, zal bij veel ouders voor emotie zorgen. Ze begrijpen de situatie, het emotioneert ze en verbindt ze. - Geloofwaardigheid:
Bij het kopen van een product of dienst, kijk je naar de kwaliteit van een product of reviews van eerdere gebruikers. Dit is lastiger bij maatschappelijke organisaties. Door verhalen te vertellen van mensen die geholpen zijn, geholpen hebben of op een andere manier in contact staan met de organisatie, vergroot je het vertrouwen. - Budget:
Niet iedere maatschappelijke organisatie heeft een enorm marketingbudget. Wil je een campagne opzetten waar over gepraat wordt? Die groeit op social media of andere media, zonder er flinke advertentiebedragen aan te koppelen? Dat doe je door een goed verhaal te vertellen!
Een paar leuke voorbeelden van storytelling
Gelukkig maken veel organisaties gebruik van storytelling. De ene wat succesvoller dan de ander. Een paar campagnes die mij zijn opgevallen, in positieve zin:
- Marktplaats: 'Niets is zo mooi als speelgoed van een ander'
Veel ouders voelen de druk om het mooiste en duurste speelgoed te kopen. Maar alle ouders weten ook hoe fijn kinderen ineens kunnen spelen als ze bij een ander thuis zijn. Het speelgoed van een ander is vaak veel leuker. Dit zie je ook terug in de commercial. Spelende kinderen die hun pijlen richten op het speelgoed van een ander kind. Bekijk de commercial hier. - Huidfonds: 'Weren, kleren, smeren':
Het huidfonds kwam vorig jaar met de campagne 'weren, kleren, smeren'. Lekker catchy. Slim, want slechts vertellen dat de zon kan zorgen voor huidkanker komt bij veel mensen niet binnen. De slogan 'weren, kleren, smeren' komt ook visueel terug in beeld. In de video van het Huidfonds tonen ze drie verhalen. Situaties die voor veel mensen herkenbaar zijn. Door de schaduw op te zoeken, een hoedje op te zetten of je in te smeren bescherm je jezelf al tegen de effecten van de zon. - Migraine vereniging: 'Migraine is echt ziek'
Migraine wordt vaak onderschat. De Hoofdpijn Alliantie wil meer aandacht voor migraine. Met de campagne 'Migraine is echt ziek' streven ze naar meer bewustwording en betere zorg. Door taboes te doorbreken, meer begrip te creëren en betrouwbare informatie te delen. De verhalen worden verteld door middel van sterke visuals. Met quotes als 'De hele dag boven de pot hangen is echt ziek' en 'Werken met een scheermes in je hoofd is echt ziek' zorgen ze voor herkenbaarheid bij veel mensen.
Storytelling geeft je boodschap lading, het zorgt voor emotie en verbinding. Het is, juist voor organisaties met een maatschappelijk belang, geen luxe, maar een noodzaak. Het betrekt de doelgroep en zet aan tot actie.
Reactie plaatsen
Reacties